Pentru a ghici 6 numere din 49 la loterie ai o șansă la 13.983.816, deci vorbim despre un eveniment care nu apare prea des în viața oricărui locuitor al planetei, nu este așa?

Atunci cum a reușit Ștefan Mandel, un român născut în anul 1934, să câștige la loto de 14 ori, devenind astfel cel mai mare jucător la loterie al tuturor timpurilor?

Ștefan Mandel, care a fost contabil de meserie și un mare pasionat de cifre, a dezvoltat un sistem matematic (pe care nu l-a dezvăluit niciodată), prin care, pretinde el, a reușit să reducă numărul variantelor de câștig la orice loterie.

Românul susține cu tărie că formula este una extrem de simplă. “Este o formulă matematică pe care o poate rezolva orice licean,” a declarat la un moment dat, Ștefan Mandel.

Primul succes a apărut la 30 de ani, in 1964, când a câștigat 78.783 de lei, premiul cel mare pus la bătaie în acea vreme de Loteria Română.

Persecutat de Securitate, Ștefan Mandel a reușit să fugă din Romania în anul 1966. “Acest prim câștig al meu se datorează mai mult norocului. Totuși, banii câștigați mi-au oferit posibilitatea de a fugi din țară.”

Fiind evreu, Mandel și-a îndreptat inițial atenția către Israel, dar după nu foarte multă vreme, el și familia lui s-au mutat in Australia.

În Australia, românul a pus la cale cea mai mare operațiune menită să aducă câștiguri la loto din toată istoria acestui joc. Strategia lui Mandel nu era să ghicească combinațiile câștigătoare, ci mai degrabă să găsească o metodă prin care să cumpere cât mai multe bilete pentru o extragere. După aceea, el a început să caute persoane interesate să ia parte la planul lui.

La un moment dat, Ștefan Mandel a avut câteva mii de persoane care cumpărau bilete de loterie pentru el, în toată Australia. În momentul în care se confirma că unul dintre biletele cumpărate de el este câștigător, echipa lui solicita câștigul, și atunci când compania încasa premiul, începea să distribuie procente din câștig către armata sa de cumpărători de bilete, și către investitori, bineînțeles.

Te gândești probabil că o operațiune de un asemenea nivel trebuie să fi fost ilegală nu? Ei bine, în mod surprinzător, nu era ilegală! Practic, nu există nicio lege care să interzică cumpărarea unui număr masiv de bilete de loterie. Se pare chiar că la un moment dat, Mandel a abordat oficialii loteriei din Australia pentru a-i permite să cumpere absolut toate combinațiile de numere.

În total, Ștefan Mandel a câștigat la loteria din Australia de 12 ori! Și de fiecare data guvernul australian a introdus noi reguli sau legi, în încercarea de a stopa afacerea de mare succes dezvoltată de inventivul român.

După cel de-al 12-lea câștig, existau atât de multe legi și reguli noi, încât a devenit foarte greu pentru Mandel și echipa lui să-și continue afacerea cu loteria fără a intra în necazuri. Și atunci Ștefan Mandel a decis că este vremea să se orienteze către o altă țară, unde ar putea să-și continue operațiunea în mod legal.

Ștefan Mandel a decis că Statele Unite ale Americii sunt cel mai potrivit loc, în special datorită faptului că aici nu exista (deocamdată) nicio lege care să împiedice jucătorii de loterie să controleze piața în modul în care o făcea schema dezvoltată de el.

La cel moment, existau doar 7,1 milioane de combinații la loteria din Virginia. La prețul de 1 dolar biletul, Mandel avea nevoie de aproximativ 7.100.000$ pentru a cumpăra toate combinațiile puse în joc. În acest moment, românul a reușit o misiune aproape imposibilă,

și anume să adune în jurul său nu mai puțin de 2.500 de investitori din Australia. Cu fiecare dintre aceștia contribuind cu câte 2.500 de dolari, Mandel avea acum toate resursele necesare pentru a-și pune echipa la treabă.

Dar totul s-a întâmplat abia doi ani mai târziu, în 1992, atunci când reportul (sau jackpot-ul) loteriei din Virginia a ajuns la 27 de milioane de dolari. În acel moment, tot ce au avut de făcut Mandel și echipa lui, a fost să cumpere toate biletele din agențiile loto.

Cu un milion de combinații lipsă dintre cele 7 milioane disponibile, Mandel tot a reușit să câștige! Ce mai bună parte a fost că în afară român nu a mai existat un alt câștigător, ceea ce înseamnă că el și echipa sa au pus mâna pe absolut toate premiile puse în joc: un jackpot de 27 de milioane, plus câteva zeci de premii pentru categoriile 2 și 3, plus alte câteva mii de premii minore. În total, echipa Mandel și investitorii săi au încasat 30 de milioane de dolari!

În 2004, Ștefan Mandel a fost arestat în Israel. Motivul? El a încercat să repete schema jucată la loteria din Statul Virginia, dar nu a reușit să returneze investitorilor săi cotele de câștig. A fost acuzat de fraudă, iar după eliberarea din închisoare a decis să se retragă.

În prezent, Ștefan Mandel s-a pensionat, dar este consultant economic al unei companii din Insulele Vanuatu, este căsătorit și are doi copii.